HTML

Ji'nan Orange Lodge

11 hónapom Ji'nanban

Friss topikok

Linkblog

"And if you think I can't eat that, well, there's where yer mistaken"

2008.09.28. 10:49 orangeman

Enni Jinanban.

Sajnos nekem is sokat kell tanulnom, nemcsak majdnem büszke város krónikásának, ezért sikerült csak mostanra összeütnöm ezt a bejegyzést.

Jinanban nagyon finom ételek vannak. Sokkal finomabbak, mint az pesti kínai helyeken. (A Lanzhout beleértve.) És olcsó ételek. Napi 15 yuanból (3-400 ft.) már egy esti nagy vacsorával együtt ki lehet jönni. Ha ügyes vagy, még egy sör is belefér. (Természetesen elutasítom az alkoholizmus minden formáját, de errefelé a csapvíz nem iható, és muszáj valamit inni ugye...)

Ahol lehet enni:

  1. Menza: A menza közel van, és viszonylag olcsó. Az 1-2 Y kajától a kemény 5 Y kajáig lehet vásárolni. Egy tál rízs 8 jiao (a yuan tizedrésze)
    Előnye: Közel van, olcsó.
    Hátránya: Sokszor vacak, a "tányérok" higéniája erősen kérdéses.
  2. Utca: Mindent lehet kapni. Még péksütit is. Gyümölcs, zöldség, hamburger, tojás, tészta, minden van. Az egyetemünk előtti utcára a Wenhua Donglu-ra minden este kirakodóvásár települ. 5 yuanért lehet például 10 mindenfélével megrakott nyársat kérni. (Ez annyira népszerű, hogy én még ki sem tudtam próbálni.) Van még pl büdös tofu is, ami tényleg NAGYON büdös. (De ízre nem rossz. Komolyan.)
    Előnye: Olcsó, jó és friss
    Hátránya: Ha rendes kaját akarsz enni, igazából csak tészta van. (Tehát egytálétel pl nincs az utcán.)
  3. RT-Mart: Na ez egy hipermarket. Kb 3x akkora választékkal, mint egy átlagos teszkó. Mindent lehet kapni itt, kérem. Csak élőhalból legalább 10-féle van, és akkor még nem is szóltam a rengeteg rákféléről, a halaspultról, a 2-3-féle teknősről (enni persze), a békáról, az angolnáról, a vizisiklóról, és a jinenként (1/2 kg.) 7000 yuanos homárról. És akkor még van csirke, disznó, bárány, zöldség, gyümölcs, főtt tészta, alga, savanyú uborka, 15-féle szárított gomba stb. És száznapos tojásból is többféle van.
    Előnye: Nagy a választék.
    Hátránya: Mivel nincs sütőm, a teknősöket pl mellőznöm kell. Igazából itt sincs rendes készétel.
  4. Étterem: Na ez nem magyarországi étterem. Az egyetem mellett van egy félig étterem, félig kifőzde, oda szoktunk járni. Persze vannak más éttermek a városban, párban már voltunk, azok is hasonlóak, csak kicsit drágábbak. A kínai fogások tényleg úgy vannak tervezve, hogy rízst csak akkor eszik az ember a végén, ha éhes, a legtöbb zöldséges egytálételhez hasonlít, csak annál kicsit talán olajosabb. Az árak fogásonként 8-30 Y, 30 Y-ért már mindenféle drága tengeri herkentyűt lehet fogyasztani, de például egy tál finom vörösre sült padlizsán, csak 10 Y. Egy tál jiaozi (húsos táska) 7 Y. Ha hárman megyünk magyarok, akkor két tálat szoktunk rendelni, abból bőven jóllakunk.
    Az evés úgy zajlik, hogy kihozzák a tálakat, középre teszik, és mindenki vesz magának.
    Előnye: Nagyon finom, és nem is olyan drága.
    Hátránya: Kínában ér köpködni az étteremben. (Asszem ezt nem kell kommentálnom.) A teáscsészék tisztasága legtöbbször némi kívánnivalót hagy maga után. És itt is dívik a kínaiak nemzeti sportja, a külföldiek bámulása.

Akkor most a fényképek. A fényképek fenn vannak a picasán számozva, a kommentár ide kerül. (Az RT-Martban sajna nem lehet fényképezni.)

  1. Tűzsárkánygyümölcs. Itt mindeféle déligyümölcs nagyon olcsó, de borzasztóan iztelenek. Vágyom az otthoni finom dinnyére.
  2. Ez az a híres yuebing. Cypriánus kérdésére: szerintem linzertészta, ez most valami mogyorós mézes fügés dologgal lehet töltve.
  3. Ez is ugyanaz, csak ezt az egyetemen adták őszközépünnepre. Ez sokkal minőségibb volt, mogyoróval, dióval, mandulával volt töltve, valami leveles tésztával.
  4. Így esznek az átlag kínaiak.
  5. A kínaiak szeretnek fényképezkedni. (Ebbe az étterembe járunk.)
  6. Gong-bao csirke. Össze sem hasonlítható az otthonival. Méz, földimogyoró, paprika, uborka, hagyma, hús és szójaszósz van benne. A gong-bao szó a császári palota eunuch testőreit jelentette. Hogy a földimogyorós csirkét miért pont róluk nevezték el? Nos... (Az információ forrása Dr. P. Szabó Sándor)
  7. Vörösre sült padlizsán. Nagyon finom, az egyik kedvencem. Itt sokkal kisebbek a padlizsánok, mint otthon.
  8. Húsos káposzta. Ez is jó.
  9. Ez valami illatos csirke volt az étlapon. Amíg kihozták egész jónak tűnt, csakhát...
  10. ...benne volt a lába...
  11. ...és a feje is. (Persze ettől eltekintve nem volt rossz, a lében nagydarab gombák is úszkáltak, az tuti volt.)
  12. Így sütik a tintahalat az utcán. (5Y)
  13. Vagy lehet választani 10 ilyen nyársat 5 yuanért
  14. Zsuzsi a tintahal egyik felével...
  15. ...és én a másikkal.
  16. Rengeteg ehhez hasonló hely van, apró sült dolgokat lehet venni 1-3 yuanért. (Ott sütik az orrod előtt.)
  17. Itt veszem meg a reggelimet és az uzsonnámat. Múltkor hallottam, hogy a néni eldicsekedett az utánam jövő kínainak: "Igen ez a külföldi minden nap 2 sütit vásárol nálam." A sütik egy yuanba kerülnek, kivéve a barna piskóták, mert az 2.
  18. Hámozott görögdinnye, sárgadinnye és papaya. Különösen a hámozott görögdinnye nagyon népszerű, az este korzózó kínaiak legalább 15%-a azt tolja az arcába.
  19. Gong-bao csirke a menzán. Igen, a menzán nem használnak tányért, hanem ilyesmi tálcákba adják a kaját. Remélem jól elmossák... Egyébként ez nem volt olyan jó, inkább uborkát tartalmazott.
  20. Egy lakománk eredménye.
  21. Így sütik a tojást az utcán. 3 yuanért tizet lehet kapni, valami kismadár tojása lehet. Nagyon finom, én szeretem.
  22. Valami szószos paprika. Elég erős volt.
  23. A híres mantou. (馒头)
  24. Igen ilyet is lehet az utcán kapni.
  25. Bizony.
  26. Természetesen nem hagytam ki.
  27. És mellette tengeri férgek lárvái voltak. (Csak úgy  mondom.)
  28. Norsi tanghuluval. (Cukormázas galagonya)
  29. És egy kínai barátunk szintén tanghuluval.
  30. Rákot ettem a menzán.
  31. Baozi a szójalevessel, amibe mártogatni kell.

Isten óvja a Királynőt!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jinanlodge.blog.hu/api/trackback/id/tr58685440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dorka 2008.10.04. 12:14:24

ha húslevest csinálunk, mi is beletesszük a lábát:P anyámnak az a kedvence

Dorka 2008.10.06. 11:40:35

ja meg a paprikásba is:D

F Tibor 2008.10.08. 11:11:41

Lehet, hogy még én is hizhatnék egy kissé azon a vidéken?
Remélem, a magyar konyha inyencségeit nem felejted el!
Légy jó,
Tibor
süti beállítások módosítása